Colectare separată și sistem de gestionare a deșeurilor funcțional în tot județul Dolj
Județul Dolj a implementat cu succes unul dintre cele mai eficiente sisteme de gestionare a deșeurilor din întreaga țară. Proiectul a fost realizat cu fonduri europene și a avut o valoare de aproximativ 53 de milioane de euro.
În cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, au fost construite și utilate stațiile de sortare și compostare a deșeurilor de la Mofleni, stațiile de transfer din Băilești, Calafat, Dobrești și Filiași și stația de compostare a deșeurilor de la Calafat. În plus, s-a implementat sistemul de colectare prin containere îngropate, pe tot teritoriul municipiului Craiova. De asemenea, s-au achiziționat 32 de vehicule pentru colectarea și transportarea deșeurilor, care au fost puse la dispoziția operatorului, peste 100.000 de compostoare individuale pentru deșeuri biodegradabile și aproape 4.000 containere, de diferite capacități, pentru colectare separată.
Prin intermediul acestui sistem, se colectează deșeurile menajere de la populație, a celor similare de la agenții economici și se asigură infrastructura și serviciul de colectare pentru alte tipuri, cum sunt deșeurile voluminoase, cele provenite din construcții sau cele abandonate pe domeniul public. În ceea ce privește colectarea de la populație, ea respectă sistemul celor trei fracții – reziduală, reciclabilă și biodegradabilă. Deșeurile sunt ridicate de către operator și direcționate către stațiile de transfer, compostare și sortare construite de Consiliul Județean Dolj. Materialele care nu pot fi nici reciclate, nici introduse în procesul de preparare a compostului sunt transferate, sub formă de deșeuri reziduale, la depozitul ecologic de la Mofleni.
Prin strategia pentru gestionarea problemelor de mediu, Consiliul Județean Dolj va continua să caute soluții pentru eficientizarea neutralizării deșeurilor și să atragă fonduri europene în sprijinul eforturilor sale.