Zeci de biblioteci școlare reabilitate și dotate. Casa Memorială “Elena Farago” inclusă în acest proiect

În cadrul strategiei de atragere a fondurilor necesare modernizării sistemului educativ din județ, Consiliul Județean Dolj a accesat un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea a 30 de biblioteci din mediul rural și din Craiova.

“Biblioteca – hub activ de învățare digitală pentru comunitatea județului Dolj”  vizează îmbunătățirea competențelor digitale de bază ale comunităților cu acces limitat la formare digitală și ale grupurilor marginalizate, din județul Dolj.

In cadrul consorțiului prin care se propune realizarea acestui proiect, au fost identificate 29 localități în care există comunități marginalizate, ale căror biblioteci vor funcționa ca hub-uri de dezvoltare a competentelor digitale pentru persoanele cu acces limitat la formarea digitală, la care se adaugă Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, rezultând un total de 30 biblioteci. Din cele 29 de localități selectate, 27 sunt din mediul rural, având o populație totală de 93.795 persoane, iar 2 din mediul mic urban, având o populație totală de 29.124 persoane.

Totodată, se vor renova și dota 3 sedii de biblioteci rurale și sediul bibliotecii județene, alte 26 de biblioteci locale se vor echipa corespunzător, astfel încât spațiile astfel dotate și modernizate să poată fi puse la dispoziția proiectului pentru desfășurarea cursurilor de formare.

Prin proiect, cele 30 de biblioteci vor fi transformate în centre digitale, astfel:

  • 4 biblioteci: 1 sediu central de bibliotecă județeană și 3 sedii de biblioteci rurale vor fi renovate și echipate cu calculatoare și echipamente tehnice.
  • 26 biblioteci: 1 bibliotecă orășenească, 1 bibliotecă municipală și 24 biblioteci rurale vor beneficia de echipamente informatice noi sau modernizate.

Una dintre clădirile aferente sediului central al Bibliotecii județene, Casa Memorială „Elena Farago”, clasificată că monument istoric, va fi renovată prin proiect. Toate cele trei clădiri ale locației principale vor fi dotate cu echipamente TIC și tehnice, astfel încât biblioteca județeană să devină un hub de dezvoltare a competențelor digitale, în contextul în care această instituție se remarcă la nivel național prin activitatea sa complexă și diversificată, inclusiv în domeniul digitalizării, instruirii și formării.

Conceptul de hub de dezvoltare a competențelor digitale este gândit ca, prin aplicare sa, să transforme biblioteca într-un spațiu accesibil, digitalizat, organizat atât outdoor cât și indoor pentru activități orientate către publicul de toate vârstele și, in special, pentru persoanele din comunități marginalizate.

În cadrul consorțiului au fost identificate trei localități în care bibliotecile rurale vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale.

În comuna Vela, se vor materializa planurile primăriei de revitalizare a bibliotecii comunale prin relocarea în sediului unei foste gradinițe, clădire care se va renova și dota în acest scop.

În comuna Cernătești, se va renova clădirea Căminului Cultural, aceasta fiind ocupată parțial de către biblioteca comunală. Proporțional cu suprafața ocupată, lucrările de renovare și cheltuielile de echipare sunt incluse în bugetul cheltuielilor eligibile în acest apel, în limita maximă a finanțării.

În comuna Ciuperceni, se urmărește amenajarea bibliotecii locale în fosta clădire a băii comunale, prin proiect propunându-se renovarea și dotarea acesteia, conform planurilor primăriei de reînființare a bibliotecii comunale.

În 2 localități de tip mic urban, Dăbuleni și Calafat, din județul Dolj și în alte 24 localități rurale bibliotecile vor fi dotate cu echipamente informatice.

Finanțarea a fost obținută din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență. Valoare totală a proiectului este de aproape 16 milioane de lei.

Add Your Comment